woensdag 17 augustus 2016

Sport, een universele taal

TV kijken is niet mijn meest favoriete activiteit. Ik word er meestal erg moe van én moedeloos ook. Geen (kwalitatieve) bal op TV kan je wel letterlijk nemen. Zeker in de zomer. Tenzij de Olympische Spelen het mooie weer maken. Ik moet toegeven dat ik geen echte sportfanaat ben, toch geen actieve. Ook al doe ik wel eens een respectabele poging. Maar ik kijk wel erg graag naar sport.

Rio 2016 is dan ook een topper hier. Bekende en minder bekende sporten passeren de revue, van boogschieten tot kanovaren en atletiek. Van de discipline en de gebeten competitiegeest tot grenzen verleggen, records breken, de euforie en de teleurstelling... Het menselijke lichaam is echt tot waanzinnige dingen in staat.

Elke keer kijk ik met ingehouden adem naar de atleten die een sprintje trekken in een paar seconden, of over een meter of 2 springen, of weer en wind trotseren op een zeilboot of op een smalle balk acrobatische stunts uithalen...
En leer ik wat meer over sporten die ik eigenlijk niet goed ken, zoals schermen of hockey. Ook het fenomeen bloemkooloren is bij deze geen mysterie meer.  Een mens leert ontzettend veel bij tijdens de Olympische Spelen.

Zoals het feit dat de Red Lions echt wel straf zijn. Zoveel grinta miste ik eerlijk gezegd wel een beetje bij die andere rode vedetten een tweetal maanden geleden.
Met evenveel spanning als tijdens het EK keek ik gisteren naar onze Belgische hockeyploeg. Dat een aantal teamleden met hun bezwete en gespierde lijven er redelijk smakelijk uitzagen, is natuurlijk een niet onbelangrijk detail. Het oog wil ook wat. ;)

Maar goed, ik had het dus over de sportieve prestaties van onze hockeyspelers. Ze vochten als leeuwen en klopten zelfs hockeyland Nederland! Het aloude derby-gevoel, de strijd der Lage Landen, kwam even hevig opzetten als tijdens het voetbal. Zalig is een understatement.
En wat nog mooier is dan die podiumplek... het 'union fait la force-gevoel' flakkert weer in alle hevigheid op. Tous ensemble, en zo. En hashtags als #fierombelgtezijn en #goteambelgium bombarderen online media.
Sport is als een universele taal. Een schitterend iets om mensen samen te brengen, hoe verdeeld ze ook zijn.

En vanaf nu ben ik hockey-supporter. En atletiek-liefhebber. Maar ook (baan)wielrennen, judo en zwemmen hebben er een fan bij.

#GOTEAMBELGIUM
Geen opmerkingen:

Een reactie posten