dinsdag 16 juli 2013

Midlife flux

Ik installeer me graag in mijn ligzetel. Liefst in het zonnetje (of liever: dat is de voorwaarde). En - oh boy- wat draait ie overuren, die zetel. LOVE summer!
Een fris glas rosé spoelt de hete zonnestralen door en mijn favoriete magazine stilt ondertussen mijn leeshonger.
Doorheen de jaren ben ik - gelukkig- geëvolueerd van Joepie, naar Flair, met een sporadische roddelbladen-stop, naar Feeling. Mijn all time favourite. Het heeft alles wat ik wil: glamour, fashion, interieur en culinaire...euh... orgasmes, afgewisseld met inhoudelijk onderhoudende artikels. Me like a lot.

Zit je dus gezellig in je ligzetel, krijg je ineens een artikel over een volgende mijlpaal in je maag gesplitst...de gevreesde midlife en het onvermijdelijke vervolg ervan: crisis. Net de mid 30 voorbij (en verteerd), krijg je dat. 40 lijkt nog zo ver weg, maar tegelijk ook weer niet.

Maar Feeling zou Feeling niet zijn, moest er geen feel good-luikje aan zitten, uiteraard. Want, bloklettert het, we zijn op ons best tussen 40 en 60. In dat geval: waar moet ik tekenen? Tram 4 mag ogenblikkelijk halt houden hier, I tell you.

Het is een interessant artikel, van ene dokter Bainbridge, een 42-jarige bioloog en net de trotse eigenaar van een sportwagen en een charmant...buikje. Maar: Niets aan de hand, de midlife is een mythe, zegt ie. Ik begin spontaan al wat minder te zweten (is dat ook niet iets wat je wél ineens gaat doen dan?).

Wat volgt, is ware propaganda voor de fabulous fourties. Je zou zo in een teletijdmachine kruipen.
Je bent op het toppunt van je kunnen. At the top of your game. Nou...
Mensen van middelbare leeftijd zwaaien de plak. Het is geen periode van angst, maar eentje van evaluatie en zelfreflectie. Het is ook een maatstaf voor een succesvol, goed geleid leven.

Zo hebben de veertigers ook meer zelfvertrouwen, en zijn ze rustiger. Waar je in je twenties of thirties nog, als een kip zonder kop, rondhost van de ene levensgebeurtenis naar de andere (check!) en misschien wel eens in een depressie geraakt, beloven de fourties een zen-fase.

Ik drink ondertussen mijn glas rosé bijna ad fundum leeg.
Midlife is dus geen crisis, maar een flux, volgens de professor. Een bevrijdende periode. Eentje om je zin te doen en te genieten.

Halleluja! The best is yet to come dus...


2 opmerkingen:

  1. Ah da's leuk om te lezen, laat die 40 dan maar komen! Ik schreef gisteren ook een blogje over leeftijden en 'inbetween' zitten: http://estellefolle.com/2013/08/12/inbequeen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Estelle, superleuk, die blog van je! En idd, know the feeling! :) Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen