zaterdag 14 juni 2014

Paperassen-oorlog

Midden juni. Zonovergoten. Heerlijke periode. Ook al is het officiële verlof nog een maandje veraf, toch voelt dit als vakantie. Juni is een zalige maand. Het is zomers warm, maar nog niet té heet. In de stad heerst nog stilte voor de vreselijke solden-storm. Thuis of bij vrienden kunnen de eerste BBQ-vuurtjes aan. Als je sociale leven op een laag pitje stond de afgelopen maanden, dan is deze periode eentje die zorgt voor een ferme boost.

Tenminste, als je geen vette kluif hebt aan je administratie, want juni is ook paperassen-maand. En jeezes, wat hààt ik papierwerk. Documenten verzamelen en naar de boekhouder brengen voor de belastingsaangifte (boeee!) bezorgt me al koud zweet.
Ja, ontzettend goed ben ik in papieren. Als je het zou afmeten aan het aantal centimeters die zich opstapelen op mijn bureau, tenminste. Het is zoals met mijn strijkmanden: constante cumul, totdat het écht niet meer om aan te zien is en ik mezelf richting warzone sleep.

Uren strijd ik dan met mappen, scheidingsbladen en consoorten. Gezucht inbegrepen. De aankoop van dat grof geschut is wel leuk. In de winkel word ik zelfs helemaal enthousiast. Welke kleur map zou ik deze keer nemen? En plastic scheidingsbladen of karton? De extreme orde van de winkel projecteer ik wellicht op mijn eigen bazaar-archiefkastje. Ja, die administratieve inhaalbeweging komt helemaal goed, denk ik dan in al mijn naïviteit.
Het enthousiasme is - hoe raad je het - van korte duur. Zodra ik de buit op mijn bureau neerplof en ik mijn stapel paperassen aanschouw, treedt de ontkenningsfase in werking. Ziezo, het materiaal is er al. Goed, toch? De gedachte is het halve werk, of zoiets.

Maar ik weet dat ik de strijd niet meer kan uitstellen. En ik weet ook dat ik dan achteraf op mijn communiezieltje zweer dat ik het de volgende keer niet meer zover zal laten komen. En ik weet 100% zeker dat mijn boekhouder hoofdschuddend zou toekijken als ze me bezig zou zien.

Maar ik kan niet meer zeggen dan: Ja, ik ben uitermate slecht in administratie. Ieder zijn kwaliteiten? ;)
4 opmerkingen:

 1. Ik heb meer dan 20 jaar aan de andere kant gewerkt, zijnde bij een boekhouder. We konden direct zien wie goed en niet goed was met zijn administratie.
  Om alles simpel te houden : koop aan het begin van het jaar de map en klasseer er alles in telkens als het met de post binnenkomt. Het feit dat het vast zit maakt de rommel al minder, en op die manier raak je minder dingen kwijt. De boekhouder zal je dankbaar zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Eilish, ik begin elk jaar met dat goede voornemen (incl materiaal) en toch loopt het altijd mis. ;)

   Verwijderen
 2. Aargh, administratie! Ik heb er ook de schurft aan. En ik ben er ook nog slecht in ook. Ik maak altijd allerlei fouten, terwijl ik echt heel erg mijn best doe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hé...daar zouden ze nog een app of zoiets voor moeten uitvinden. Die je papierwerk helemaal overneemt. ;)

   Verwijderen