woensdag 12 september 2012

Vijftig tinten (schaam)rood?

Vijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet.
En 20 minuten later stond ik in de plaatselijke Standaard Boekhandel.  Onderweg alleen maar denkend aan een bordje 'uitverkocht', graaide ik opgelucht niet 1, maar meteen de 3 delen mee.  Zichtbaar tevreden plofte ik ze op de toonbank neer, zonder de rest van het boeken-assortiment in de zaak ook maar 1 blik te gunnen.  Wat een échte geoefende lezer dan weer wél zou doen!
De dame achter de kassa zag je denken: dààr hebben we er weer eentje.  De pseudo-lezer die, bij een maar al te vage en allerminst representatieve recensie -zoals diegene hierboven- naar de winkel holt.  Om nadien weer maanden geen boek meer te bekijken.
Ach, de meningen hierover zijn verdeeld, zei ze.  En mijn bankkaartje sloot het gesprek af.
Hoedanook, mijn 1e deel van ruim 500 blz. verdween vlotjes achter de kiezen.  Deel 2 gaat zo nog vlotter.  Al beginnen de -opeenvolgende rooie oortjes-scènes (en jeetje, het tempo is werkelijk niet bij te houden!) - toch een beetje herkauwde boel te worden.  Ik betrap mezelf erop dat ik meer dan eens doorblader naar de meer spannende episodes.  Want - jeeeeej! - die zijn er wel in dit deel!
En dan krijg je dat verscheurende gevoel van je boek niét te willen neerleggen, ook al is het vér slaaptijd voorbij. 
Net een review gelezen die min of meer de nagel op de kop slaat.  Moest er mee lachen, dus ik plak ze er even bij:
‘een gezellig sm-verhaal voor bij een kopje thee’... (al lijkt thee en sm wel een vreemde combi, niet?)
gewoon eenvoudige ‘mommyporn’ voor vrouwen boven de dertig.  (lap, daar gaan we weer!)
of de titel zou Vijftig tinten schaamrood moeten zijn...
Een gehypet boek (zeker als dit in preuts Amerika gehypet werd), is zoals een hoge boom...en vangt dus veel wind. 
Vijftig tinten schaamrood of niet, ik ga toch lekker mijn 3 delen uitlezen.  Ideale literatuur voor koudere najaarsavonden, zou ik zeggen. ;) 
PS: Deel 1 ligt hier te wachten op een volgende lezer!  Wie wil??


Geen opmerkingen:

Een reactie posten