zondag 24 december 2017

Donkere dagen voor kerst

Morgen is het kerst. En dan kan ik er bijna mijn klok op gelijkzetten: een portie weemoed vloeit door mijn dagen. En reflecteer ik bijna automatisch over alles wat het afgelopen jaar gebeurde. Met de Warmste Week op de achtergrond tokkel ik wat woorden op dit scherm en besef ik nog maar eens hoe het cliché der clichés echt wel klopt als een bus: gezondheid gaat boven alles.

Ik luister slechts met een half oor naar de radio-uitzending, maar toch pik ik de emoties op. Van de gulle gevers voor het goede doel tot de getuigenissen van mensen die iemand verloren dit jaar. Het blijft me altijd bij de keel grijpen.

Dat de Warmste Week plaatsvindt tijdens die donkere dagen voor kerst lijkt me niet toevallig, want het is voor velen een lichtpuntje, of liever: een vlammetje, in de duisternis. Het spreekwoordelijke hart onder de riem. Voor iedereen die een moeilijke periode doormaakt, maar ook voor degenen die een geliefde moeten missen. De kerstperiode is zo dubbel: een periode van warmte en verbondenheid, maar ook een periode met een zweem tristesse. Want tijdens die tijd van het jaar is niemand zo aanwezig als de geliefde die wordt gemist.

De afgelopen dagen waren letterlijk donker. De dikke mist hing als een sluier over huizen en bomen. De motregen leek wel op een tranendal uit de hemel.  Alsof nog een ander cliché der clichés: van die donkere dagen voor kerst, helemaal klopt.
Gisteren stapten we door dat donkere weer naar een plek die ik normaal nooit bezoek. Of enkel wanneer het echt moet. Om samen met de voetbalploeg van onze jongste voetballer afscheid te nemen van de papa van een ploegmaatje. Het werd een heftig moment, waarop het nog maar eens pijnlijk duidelijk werd dat het leven, fragiel als het is, een lichtflits is. Vluchtig en broos.

Reden te meer om mekaar tijdens deze dagen extra goed vast te pakken, om herinneringen te maken, om blije momenten vast te leggen. Zoveel als kan.

Veel sterkte aan iedereen die iemand moet missen.
x
Geen opmerkingen:

Een reactie posten